Naamloos document

Pauw

24 jun 2015

210

Op het MEK lopen onze pauwen los rond.

De mannetjes zijn te herkennen aan hun mooie staarten. Vrouwtjes zijn vaak een beetje saai om te zien. Bij bijna alle vogelsoorten zijn de mannetjes mooier dan de vrouwtjes. Dit is expres zo, want de vrouwtjes moeten de eieren uitbroeden en dan is het niet handig om erg op te vallen. Ze zouden dan wel een heel makkelijke prooi zijn. Pauwen mannetjes hebben hun mooie staart maar gedurende een paar maanden van het jaar. Dit is wanneer ze gaan baltsen voor de vrouwtjes. De vrouwtjes kiezen dan het mannetje uit met de mooiste staart. Na de paarperiode valt de grote onhandige staart uit en duurt het enkele maanden voordat ze een hele nieuwe staart hebben.

Pauwenkuikens komen met veertjes uit het ei, niet met dons zoals veel andere kuikens. Pas na 3 jaar krijgt een pauwenkuiken zijn mooie sleepstaart en na 6 jaar is hij pas volgroeid. Overigens laat dit een pauw zich niet weerhouden om al dames te gaan versieren. Ook met een “lelijke” staart staan ze in het voorjaar en de zomer te pronken.

Pauwen kunnen in gevangenschap wel 20 jaar worden. Oorspronkelijk komen ze uit Azië. de voorouders van onze pauwen komen uit India. De pauw op de foto hierboven is de witte pauw (man), benieuwd hoe de blauwe pauw eruit ziet? Kom dan een kijkje nemen op de boerderij!

IMGP1776

P1010724

Facebooktwittergoogle_plus

Comments are closed.