Naamloos document

Parelhoender

24 jun 2015

206

De parelhoenders (ook wel poelepetaten genoemd) zijn een opvallende verschijning op het MEK. We hebben ze in verschillende kleuren, namelijk wildkleur, lavendel en bruin Ze hebben mooie veertjes met allemaal kleine witte stippen erop. Het kopje van de parelhoen is even bijzonder als de veren. Wit, kaal en met grote rode lellen en een “helmpje” op. De lellen en het helmpje van de mannetjes zijn net iets groter dan van de vrouwtjes. Ze komen oorspronkelijk uit Afrika en zijn door de Romeinen voor het eerst naar Europa gebracht.

Hoewel parelhoenders goed kunnen vliegen doen ze dit niet graag. Je zult ze dan ook regelmatig een tijdlang heen en weer langs een hek zien lopen, zoekend naar een gaatje om aan de andere kant te komen. Ze kunnen dit makkelijk een half uur volhouden. Parelhoenders zijn niet alleen eigenwijs maar ook luidruchtig. Vooral als er gevaar dreigt kunnen ze een heleboel kabaal maken. Maar ook onderling lopen ze vaak te “kwebbelen”.

Je kunt ze over de hele kinderboerderij vinden, het grootste deel van hun dag brengen ze namelijk door met zoeken naar eten: insecten, zaden, vruchten en groen. Parelhoenders staan er om bekend dat het hele goede tekenverdelgers zijn. Ook zijn ze heel goed om je moestuin insectenvrij te maken. Ze eten de schadelijke insecten op en hebben als voordeel dat ze niet de grond omwoelen zoals kippen dat doen.

P1000473

Facebooktwittergoogle_plus

Comments are closed.