Naamloos document

Kempische heideschapen in Gemeente Oosterhout

23 jun 2015

Sinds woensdag 7 mei loopt er een kudde Kempische heideschapen rond in de gemeente Oosterhout. Het MEK heeft daar samen met schaapsherder Dirk Geleijns voor gezorgd. Het Kempische heideschaap is een zeldzaam Brabants schapenras dat ook op het MEK te zien is. De inzet van schapen om bermen te onderhouden is een duurzamere manier dan maaien, duurzaamheid is iets waar het MEK zich voor inzet.

Bermen en kruidenrijke grasvelden worden sinds 2013 vanwege noodzakelijke bezuinigingen maar één keer per jaar onderhouden. De kwaliteit van die bermen loopt daardoor hard achteruit. “Dit jaar wordt op een ander tijdstip gemaaid om te kijken of dat beter werkt, maar op sommige plekken verwachten we daar niet voldoende resultaat van. Vooral op de plekken waar het lastig maaien is zoals op taluds. Daarom worden daar de komende tijd als proef schapen ingezet”.

De komende vier weken loopt de schaapskudde door Oosterhout. De kudde begint op het Slotjesveld en gaat daarna door naar de Heilige Driehoek, de Molenbuurt, het Slotbossetorenpark, de Staatsliedenbuurt en het Gooikensbos. In juli en in oktober van dit jaar komt de kudde weer terug om dezelfde plekken te begrazen.

Het MEK heeft afgelopen maanden 3 lammetjes groot gebracht voor deze schaapsherder. Inmiddels zijn deze 3 lammetjes samen met een landgeit terug naar de schaapsherder en kunnen zij samen met de kudde mee gaan begrazen.

Nu de gemeente Oosterhout een schaapskudde heeft, zal het MEK activiteiten organiseren rondom deze schapen. Meer informatie hierover zult u spoedig op onze website vinden.

Facebooktwittergoogle_plus

Comments are closed.