Naamloos document

Geiten

24 jun 2015

 

Op het MEK vind je een aantal verschillende soorten geiten waaronder: Nederlandse landgeiten, witte melkgeiten, bonte melkgeiten en dwerggeiten.

 

 

 

 

De dwerggeit

Op het MEK hebben we een aantal dwerggeiten, allemaal vrouwtjes en 1 bok. Een keer per jaar mag de bok bij de vrouwtjes om ze te dekken. Na ongeveer 5 maanden worden er lammetjes geboren. De lammetjes worden “helemaal af” geboren. Ze kunnen al zien, horen en lopen.

Dwerggeiten kunnen ruim 10 jaar oud worden. Ze eten gras, hooi en brokjes. Maar het zijn echte snoeperds, dus een lekker stukje groente of een stukje brood gaat er ook wel in. Dwerggeitjes zijn erg vrolijke dieren en houden ook van aandacht. Van lekker geaaid worden kunnen ze heerlijk genieten. Ook samen spelen vinden ze heel leuk. Daarom kun je geitjes het beste met zijn tweeën of meer houden.

Oorspronkelijk komen dwerggeiten uit West-Afrika. In landen als Ghana, Kameroen, Benin en Nigeria worden dwerggeitjes vooral gehouden om hun melk en vlees.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse landgeit


We hebben een aantal langeiten waaronder een aantal vrouwtjes en 1 bok. De bok wordt ook een keer per jaar bij de vrouwtjes gezet dat hij ze kan dekken.

De Nederlandse landgeit, vroeger ook wel Veluwse landgeit genoemd, is een zeldzaam huisdier dat 20 jaar geleden bijna uitgestorven was. Op dit moment gaat het gelukkig weer een stuk beter met dit ras.

Landgeiten zijn minimaal 65 cm hoog, de bokken 75 cm. Bij de geiten is de beharing kort en grof, half lang tot lang. De vacht is nooit glanzend kortharig zoals bij bijvoorbeeld bij de dwerggeiten. Bijna alle kleuren zijn toegestaan. De bokken kunnen opvallend mooie grote liervormige hoorns hebben.

Nederlandse landgeiten zijn hele taaie geiten die hard werk verrichten. Hun taak is om op heide gebieden de jonge boompjes te snoeien, zodat de heide niet dichtgroeit. Vaak zie je tussen de schaapskuddes enkele landgeiten meelopen die speciaal hiervoor gehouden worden.

18120158_692134860994851_1567643274_o

 

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse witte melkgeit

De Nederlandse witte geit is in Nederland de bekendste soort melkgeit. Ze zijn, zoals hun naam al zegt, altijd wit van kleur en hun beharing is kort en ze kunnen wel of geen hoorns hebben. Ze stammen af van de Saanengeit die oorspronkelijk uit Zwitserland komt. Qua karakter zijn witte melkgeiten erg kalm en ze zijn altijd wel in voor een kroelbeurt.

Nederlandse witte geiten geven tussen de 3 en 5 liter melk per dag. Omdat ze zoveel melk geven worden ze meestal gehouden op geitenmelkerijen. Ze kunnen een jaarproductie (ongeveer 300 dagen) halen van meer dan 1500 kg melk. Sommige geiten geven zelfs meer dan 10.000 kg melk tijdens hun leven.

18195322_1690668660948230_360890282_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse bonte melkgeit

De Nederlandse bonte melkgeit is in wezen dezelfde als de witte, maar heeft lange tijd moeten vechten voor haar bestaan. Lange tijd werd de bonte niet geregistreerd en kwamen ze niet in een stamboek. Pas vanaf de jaren tachtig hebben ze een plekje veroverd en nu dus ook te zien op onze kinderboerderij.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plus

Comments are closed.