Naamloos document

Cavia

24 jun 2015

202

Op het MEK leeft een grote groep cavia’s. Ze hebben hun eigen plein en Hier kunnen ze lekker knabbelen aan het hooi en zie je ze soms rondjes achter elkaar rennen als ze in een dolle bui zijn. Als het wat kouder wordt en de nachten weer langer, dan gaan onze cavia’s naar binnen en blijven ze lekker op temperatuur!

Oorspronkelijk komen cavia’s uit Zuid-Amerika. Daar werden ze gehouden door de Inca’s als voedsel en als huisdier voor de kinderen. Een cavia kan 6 tot 8 jaar oud worden. Het gewicht is 1 tot 3 kg. Een mannetje heet een beertje en een vrouwtje een zeugje. Na een zwangerschap van 65 tot 70 dagen worden er 2 tot 4 jongen (biggetjes) geboren. De cavia’s op het MEK zijn allemaal vrouwtjes.

Cavia’s eten granen met toegevoegde vitamine C en brokjes. Cavia’s hebben de extra vitamine C hard nodig. Gewoon knaagdierenvoer is daarom vaak niet geschikt, hier zit niet genoeg in. Daarom krijgen onze cavia’s diverse soorten groenten zodat ze niets tekort komen. Natuurlijk eet een cavia ook hooi. Dat is goed voor de darmen.

Veel mensen zeggen nog steeds marmot tegen de cavia. Waar dit misverstand vandaan komt is niet helemaal zeker. Een marmot lijkt niet eens op een cavia en ze komen ook niet uit dezelfde streek. Een marmot is ook geen huisdier. De enige overeenkomst is dat zij allebei knaagdieren zijn.

Wist je dat een cavia bij de geboorte al “helemaal klaar” is? Het biggetje is behaard, heeft de ogen meteen open en heeft een ontwikkeld gebit. Na twee dagen kan het biggetje bijna alles wat volwassen cavia’s ook kunnen. Dit is belangrijk om te kunnen vluchten voor de talrijke vijanden.

P1040996

Facebooktwittergoogle_plus

Comments are closed.